Het begrip groen en natuur
Wat is een groene en waterrijke omgeving? Bron
De groene omgeving: dat zijn bijvoorbeeld parken, bossen en duinen. En onder de waterrijke omgeving vallen sloten, beekjes, rivieren en meren. Maar bij de groene en waterrijke omgeving hoort ook het landschap rond de stad, de bodem en het grondwater. Je kunt in de groenblauwe omgeving ontspannen en sporten. Groen en water is ook belangrijk voor de biodiversiteit, voor een gezonde leefomgeving en voor de economie.
Ruimte voor groen is van levensbelang voor insecten, zoals wilde bijen, zweefvliegen, hommels en vlinders. En omdat zij fruitbomen en gewassen bestuiven ook voor de voedselproductie. Bestuiving door insecten is ook belangrijk voor in het wild voorkomende bloemen, planten, struiken en bomen.
De groene en waterrijke omgeving zorgt voor het vasthouden van water. Dit kan helpen tegen overstromingen, maar dat water kun je ook goed gebruiken in droge tijden. Planten en bomen zorgen ervoor dat het water langzamer in de bodem komt. Zij beschermen de bodem daardoor tegen uitdroging en erosie. Ook zorgen planten en bomen voor verkoeling doordat ze water verdampen en zonlicht tegenhouden. In de zomer is het dan niet zo heet.
Wat is een ‘groene’ leefomgeving?
Een leefomgeving kan ‘groen’ zijn op verschillende niveaus. In straten gaat het bijvoorbeeld om bomen, bloembakken, tuinen, groene gevels en groene daken. Op grotere schaal is ‘groen’ aanwezig in dorp, wijk of stad in o.a. plantsoenen, parken, openbare tuinen, natuurspeelplekken.
Waarom is groen in een wijk belangrijk?
De Vereniging tot Ongeschonden Behoud Westzijderveld
Onze belangrijkste groene bondgenoot in deze is OBW. De vereniging tot Ongeschonden Behoud Westzijderveld OBW is in 1981 opgericht om het gemeenteplan van een ontsluitingsweg dwars door de polder tegen te gaan. Dankzij deze vereniging met 500 leden is het Westzijderveld nog steeds gevrijwaard van stedelijke ontwikkeling. Ons advies: steun OBW!
Ons standpunt: natuurlijk moeten we van de natuur afblijven! link naar website OBW
Land en water
De Westzaner Zeedijk wordt voor het eerst genoemd in voorschriften voor onderhoud uit 1346. Door de vele doorbraken verliep deze dijk zeer kronkelig en lag de dijk tamelijk ongunstig ten opzichte van de krachtige zuidwestenwind. Een gedeelte van de dijk werd versterkt met dakpannen (de zogenaamde “pannendijk”). Andere delen waren versterkt met wier met daarvoor geplaatste houten palen. In 1732 bleek dat paalworm al het hout aantastte, zodat besloten werd ook deze dijk te versterken met een aarden talud bedekt met zwerfkeien. Belangrijke nog goed herkenbare dijkdoorbraak is de Groote of Sluisbraak (1717), iets ten oosten van Nauerna. Vanaf Westzaan tot in Zaandam is de dijk bebouwd met woningen: Westzanerdijk is tegenwoordig een gedeelte van Zaandam.
Achter de Westzanerdijk ligt een prachtig poldergebied, waarvan vanaf de pronkersloot/schoensloot tot aan het gebied behoort tot ‘Natura 2000’. Het gebied vanaf de dijksloot tot aan de pronkersloot/schoensloot helaas niet. Dat betekent dat dit gebied bebouwd kan gaan worden op het moment dat de gemeente dit gebied gaat ontsluiten en niet meer beschouwt als agrarisch gebied. Projectontwikkelaars azen op dit gebied en pretenderen al te kunnen bouwen hetgeen de nodige onrust veroorzaakt op de Westzanerdijk. Gelukkig gebeurt dat voorlopig niet althans de reactie van de gemeente Zaandam.
Hieronder een impressie van de natuur rondom de dijksloot in van het polderland.